X
Annons
X

Ledarbloggen

Daniel Persson

Daniel Persson

Riksdagens socialutskott umgås flitigt med tanken på att reformera reglerna för organdonationer, uppger Ekot i dag. I dag måste den som vill donera sina organ aktivt tacka ja till det, annars blir det inget. Enligt undersökningar är 80 % av svenskarna villiga att donera sina organ. Sett till detta är det dock förhållandevis få som faktiskt tar steget och blir donatorer. Samtidigt växer hela tiden behovet av donerade organ.

Socialutskottet vill istället att premissen ska vara att man vill donera sina organ. Möjligheten ska då finnas att begära att få slippa dela med sig av sitt innanmäte för den som så önskar. Utskottets ordförande, centerpartisten Kenneth Johansson, säger till Ekot:

”Det är bra för den som har behov av ett organ, det är bra för den som är givare, det är också bra för den personal som är satt att bedöma det i slutändan.”

Och det är fullt möjligt att han har rätt hela vägen. Men det är ändå ett dåligt förslag.

Utgångspunkten måste hela tiden vara att vi själva har förfoganderätt över våra egna kroppar. Om staten tar sig rätten att ta våra kroppar i anspråk med urskuldigandet att vi kan få tillbaka rätten till dem om vi ber om det är något fel i förhållandet mellan individen och det allmänna. Jag har all sympati för syftet med förslaget, det är alltigenom välvilligt och skulle säkert bidra till att rädda fler liv. Men det är fel väg att gå.

Jobba på andra sätt för att få donatorer. Ha driver i matbutiker och köpcentra eller var som helst det finns folk. Men ni har ingen rätt att ta våra kroppar.

Arkiv