Annons

Ledarbloggen

Johan Ingerö

Johan Ingerö

En av de mindre kända republikanska presidentkandidaterna är, eller snarare var, Gary Johnson. Johnson är fortfarande presidentkandidat, men siktar nu på att istället kandidera för det lilla Libertarian Party.

Personligen hade jag hoppats på ett bättre öde för Johnson. Han var New Mexicos guvernör 1995-2003, och rönte då stora framgångar. Hans hårda syn på offentliga utgifter lät honom efterlämna ett stort budgetöverskott, och hans popularitetssiffror var höga. Men utanför delstaten har han alltså inte klarat av att göra några större avtryck.

Samtidigt glunkas det om att tv-personligheten Donald Trump kan tänkas kandidera som oberoende, något som främst skulle locka republikanska väljare. Ron Paul, den egensinnige kongressledamoten från Texas som också söker den republikanska nomineringen, har antytt något liknande. Eventuellt kan han komma att nomineras av ett annat småparti, det mycket konservativa Constitution Party.

För den som till sist vinner den republikanska nomineringen (mina pengar ligger fortfarande på Mitt Romney) är detta mycket dåliga nyheter. Visserligen brukar oberoende kampanjer inte locka några jätteskaror, men de kan fälla avgörandet i jämna delstater. Exempelvis anses Ralph Nader, som kandiderade för The Green Party i presidentvalet 2000, ha bidragit till George W Bushs valseger genom att locka vänsterväljare som annars hade röstat på Al Gore.

Nästa höst kan republikanerna ha fått tre Nader-kandidater på halsen: Gary Johnson för libertarianerna, Ron Paul för konstitutionalisterna och Donalt Trump som någon form av enmansshow. Det kommer i så fall att spela Barack Obama rakt i händerna.

Arkiv