Annons

Ledarbloggen

Daniel Persson

Daniel Persson

Juristen Karin Elinder skriver i en krönika i Dagens juridik om vad som kan bli nämndemännens räddning, nämligen det faktum att den här debatten ständigt återkommer med viss regelbundenhet. Samma argument för och mot vädras varpå inget händer och nämndemännens väl och ve stuvad undan på vinden tills någon nämndeman gör bort sig eller någon tar sig för att undersöka vad jurister tycker om nämndemännen.

Det är bra och läsvärd krönika på flera sätt. Däremot är tanken att inget händer för att politiker inte vill förlora röster aningen löst underbyggd. Det är mer troligt att, vilket Elinder också nämner, det inte händer något på grund av att det skulle beröva partiernas gräsrötter deras ”intressanta extraknäck”. Mest troligt är dock sannolikt att de känner att de har viktigare saker för sig. Det är tråkigt nog. Förhoppningsvis kan Beatrice Asks intresse för frågan leda till förändring men det är nog dumt att hålla tummarna alltför hårt.

Arkiv