Annons

Ledarbloggen

Claes Arvidsson

Claes Arvidsson

Finland går till presidentval den 22 januari. Startfältet är brett men det är bara en kandidat i spetsen. Samlingspartiets Sauli Niinistö är i solklar – om än minskande – ledning. Sannolikheten för att Niinistö tar hem spelet i första omgången är dock liten. Valdramatiken knyts därför till kampen om vem som kniper andraplatsen och därmed får utmana Niinistö på tu man hand.

Det kan bli knallhårt mellan den gamle centerräven Paavo Väyrynen och det senaste parlamentsvalets populistuppstickaren Timo Soini – The Finn. Bakom dessa försöker S-veteranen Paavo Lipponen tränga sig fram.

Läget är öppet. Men förnärvarande är det Väyrynen som bubblar mest bland utmanarna.

Inför en förväntad andra omgång i presidentvalet finns det bedömare som påminner om hur Socialdemokraten Tarja Halonen i presidentvalet 2000 slog ut Centerpartiets favorittippade Esko Aho. Jag tror dock inte på historien upprepar sig.

Visst kan EU-skeptikern och euromotståndaren Väyrynen räkna med stöd från flyktade Centerväljare och kan dessutom ta över många av Soinis väljare. Det bör dock noteras att än så länge är det mindre än hälften av den femtedel av väljarna som röstade på Sannfinländarna i parlamentsvalet som vill se Soini som president.

Niinistö har en mycket bredare väljarbas.

Jag vet inte om läget blir så mycket klarare av Hufvudstadsbladets enkät om hur finländarna ser på presidentämbetet. HBL ställde frågor om presidentens uppgifter, sakfrågor att driva och egenskaper.

Den viktigaste uppgiften är att representera Finland som statsman och därefter att leda landets utrikespolitik tillsammans med regeringen.

De två viktigaste sakfrågorna är närmare nordiskt samarbete respektive goda relationer med Ryssland.

Presidentens viktigaste egenskaper är att vara fosterländsk respektive rättvis.

Till skörden av noteringar från presidentvalskampanjen kan läggas att när De grönas kandidat Pekka Haavisto fick frågan han skulle ta med sig på ett fredsmäklaruppdrag, blev svaret den svenska kronprinsessan Victoria.

Och ja, hon är väldigt poppis också i Finland.

Arkiv