Annons

Ledarbloggen

Claes Arvidsson

Claes Arvidsson

Historiekunniga minns Ola Tunanders ubåtshaveri i svenska vatten.

Nu havererar Tunander – forskare vid Fredsforskningsinstitutet Prio i Oslo – vidare med en artikel om vad som verkligen hände när Anders Behring Breivik gick till attack den 22 juli. I en synnerligen löst sammanhållen spekulation landar Tunander i ett utpekande av Israel. Attentaten skulle vara ett straffande svar på Norges Palestinapolitik.

Det är synnerligen obehagligt.

Tunander menar att han är missförstådd men om läser artikeln – Inspiratorer, intressenter, invielsemestre og investorer i Breiviks verden ( Nytt Norsk Tidskrift, 4/11) är det svårt att dra någon annan slutsats av resonemangen än att Israel beläggs med skuld. Även om han inte utesluter en annan tolkning skriver han att den förklaringen är logisk.

Det en sak att ha missförstått och en annan att vara missförstådd.

Arkiv