Annons

Ledarbloggen

Daniel Persson

Daniel Persson

En av dagens små guldkorn består av en artikel på Aftonbladets webbsida och har titeln ”De blir lurade av siar-maffian”.

Artikeln kretsar kring en liga av synnerligen oseriösa siare som förefaller operera under ganska, vad ska man kalla det, ljusskygga förhållanden. De erbjuder sina tjänster i utbyte mot ganska saftiga summor pengar. Det är en inte helt orimlig åsikt att den som vänder till en siare får stå ut med risken att bli lurad. Det ligger liksom i sakernas natur att något faktiskt inte kommer att levereras.

Artikeln avslutas med en sektion om att det inte är olagligt att göra som de gör. Polisen står maktlös, etc. Vilket borde leda de flesta till att dra slutsatsen att det åtminstone är en moralisk fråga. Stycket om siare och upplysningsidealet verkar dock ha fallit bort, jag utgår i från att det var tänkt att finnas ett sådant i artikeln.

Det riktigt underhållande finns dock mitt i artikeln. Det förklaras hur de bland annat byter artistnamn hela tiden för att fortsätta att lura folk på pengar. ”I påskas annonserade spåmannen Patrick Guérin i Aftonbladet under namnet ’Magern Patrick’”. Det är onekligen ett belysande uttalande. Stycket om varför Aftonbladet anser det vara okej att ständigt ta in annonsintäkter från dessa människor måste även det ha fallit bort. Märkligt.

Men i övrigt är det en härlig artikel på temat rättfärdig indignation.

Arkiv