Annons

Ledarbloggen

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

I det senaste numret av den utmärkta nättidningen Svensk tidskrift recenserar Jonas Grafström författaren Magnus Utviks Med Stalin som Gud. Boken är självbiografisk och handlar om Utviks år som medlem i en av de extremaste kommunistiska sekterna, vars medlemmar betalade tionde till rörelsen, dyrkade Albanien och skulle undvika umgänge med icke-troende. Det är en välskriven och tragikomisk historia om hur en ung idealist sugs in i en destruktiv tillvaro där horisonterna blir allt snävare och universum reduceras till några kamrater i samma skygglappsförsedda sekt. Det hela gick lyckligtvis inte helt överstyr, det slog inte över i terror och våld, men sådant fanns rimligen i farans riktning.

Utvik var inte på insidan så länge utan lyckades bryta sig loss, men erfarenheten har legat och skavt ända till nu även om de där åren ligger flera decennier tillbaka. Han skriver rakt och ärligt om vad han varit med honom.

Och så har han med mig på ett hörn. Vi gick på samma gymnasium i småländska Värnamo och uppenbarligen drabbade vi samman i debatt vid åtminstone ett tillfälle. Om DDR.

Arkiv