Annons

Ledarbloggen

Daniel Persson

Daniel Persson

Ekot gick nyligen igenom årets upplaga av Riksidrottsförbundets kommunundersökning. Ekot kom relativt enkelt fram till att rödgröna kommuner ger mer pengar till föreningsidrotten.

Med sina drygt 2400 kronor per invånare och år ligger Boden på en femteplats i årets undersökning. I inslaget intervjuas Béatrice Öman (V), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Boden. Det länder reportern heder att frågan om det inte finns en risk att andra verksamheter glöms bort om så mycket resurser läggs på att stötta idrotten. Frågan viftas dock bort med ett kanske det och sen är det över. Det är synd, det är en sida av saken som behöver dryftas oftare.

Att inte vara engagerad i föreningsidrotten är heller inte samma sak som att någon inte rör på sig. Det finns många former av fysisk aktivitet som faller utanför dessa subventionerade former. Det är inget fel med idrott, tvärtom, men det är inte för alla. När över 2400 kronor tas från varje invånare och ges till vissa föreningar finns det dock en stor risk att många inte har råd att låta deras barn engagera sig i det de faktiskt vill.

På det hela taget faller de flesta intressen utanför ramen för den kommunala skattesponsringen. Jag känner till exempel inte till något fall av kommunalt stöd till e-sportföreningar, en verksamhet som kan vara rätt kostsam för en familj med ett par barn och normala löner. Att få möjlighet att investera sina surt ihopsamlade slantar på de egna barnens intressen i större utsträckning än i dag är fallet på många håll runtom i landet borde inte vara särskilt märkvärdigt.

Arkiv