Ledarbloggen

Johan Ingerö

Johan Ingerö

Dagens Nyheter har tidigare uppmärksammat ett kriminellt gäng i Malmöstadsdelen Seved, som enligt tidningen kontrollerar ett helt kvarter. De boende terroriseras, och kan inte ta emot besökare som inte bor i området. Brevbärarna har utrustats med överfallslarm. I samband med reportaget tvingades DN-teamet fly från kvarteret.

Nu har tidningen återvänt tillsammans med Malmös starke man Ilmar Reepalu (S). Den senare får dock ett vänligt mottagande, och enligt gänget behöver de, ja naturligtvis, ”en egen lokal”. Ni har ju ”Garaget” tre kvarter bort, påpekar Reepalu. Vi vill ha en här där vi bor, blir svaret. Gänget klagar även över polistrakasserier, och menar sig vara ”jätterädda” för polisen.

På väg därifrån säger Reepalu att det stora problemet att ”grabbarna i gänget” (de flesta är i själva verket vuxna män över tjugo) inte har några jobb. Och naturligtvis är arbetslöshet nedbrytande för de som drabbas. Frågan är dock; vilka jobb kan den som uppvisar ovanstående attityd (Vi vill ha en lokaaal! Häääär!) egentligen få? Arbete är inte en present som levereras av ovan. Det är något man skaffar sig, genom att visa sig värdig de uppgifter och det förtroende som hänger samman med en anställning.

Dessa vuxna män uppvisar i artikeln inte minsta antydan till anställningsbarhet. De vägrar se sin roll i sammanhanget, rycker på axlarna åt grannarnas skräck inför dem, och tycker att det är kommunens uppgift att hålla gänget – inte områdets boende i allmänhet utan just gänget – med en egen lokal.

Det säger något om mognadsgraden. Inte ens Hells Angels kräver att skattebetalarna ska stå för deras klubblokaler.

 

UPPDATERING: Tidigare hävdade jag att området låg i Rosengård. Men det är alltså i stadsdelen Seved som gänget huserar. Beklagar felet.

Arkiv

Fler bloggar