Annons

Ledarbloggen

Claes Arvidsson

Claes Arvidsson

Försvarsminister Sten Tolgfors har anmälts till KU av försvarsutskottets ordförande Peter Hultqvist (S). Saken gäller ministerstyre.

Anmälan avser statssekreterare Håkan Jervells agerande och anklagelsen handlar om att han stoppat ett kritiskt analyserande anförande om Solidaritetsförklaringen som den pensionerade generalmajoren Karlis Neretnieks förra månaden skulle hålla vid arméinspektörens fältövning vid markstridsskolan i Skövde (läs Neretnieks bidrag i antologin Till bröders hjälp som gavs ut  tidigare i år).

Jevrell ska ha ringt, och jag har nåtts av samma information, till Försvarsmaktens generaldirektör Ulf Bengtsson som sedan tog över ordergivningen.

Eftersom man måste utgå från att statssekreteraren handlar på uppdrag av ministern, menar Hultqvist  att det rör sig om ett solklart fall av ministerstyre när Neretnikes fick munkavle och arméinspektören Grundevik desavouerades å det grövsta. Hultqvists slutsats är att det rör det sig om ett solklart fall av ministerstyre.

Inför kommande utfrågning i KU putsar säkerligen FÖ och Hkv som bäst på teflonet för att kunna leverera dimhöljda svar. Jag kan tänka mig hur det kommer att låta.

Sedan jag själv frågat statssekreteraren om saken fick jag mejl från Försvarsmaktens informationsdirektör Erik Lagersten som skrev att han uppfattat mitt intresse för saken och ville framhålla att beslutet fattats av ”myndighetens ledning genom GD”.

Och det är säkert så att det formella beslutet har fattats av GD Bengtsson.

Men det gör inte saken mindre solklar.

I själva verket har jag en distinkt känsla av att det finns fler exempel på att Fö agerar i och utanför gränstrakterna för vad som är konstitutionellt tillåtet i myndighetsrelationerna. Det är för mycket ”Dallas” över det hela.

Arkiv