Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

I onsdags beklagade sig Leif Pagrotsky (S) i Expressen över att borgerligheten har en överlägsen position vad gäller tankesmedjor och andra politikutvecklande och opinionsbildande institutioner.

”…samhällsdebatten och granskningen av politiken får en tydlig slagsida, och detta är ett allvarligt demokratiskt problem. I tider av vänsterregeringar balanseras det delvis av regeringsmaskineriets stora resurser, men när regeringen står på samma sida när det gäller att påverka dagordningen i det offentliga samtalet spårar balansen ur helt.”

Peter Santesson, forskare på Ratio, har förstått exakt vad de meningarna betyder.

”Håller man sig till skolboken är regeringskansliet ett stabsorgan till regeringen som används till att styra landet, inte ombesörja idéutveckling i den egna politiska rörelsen. Däremot har förvisso det från borgerligt håll i decennier riktats kritik mot att socialdemokratiska regeringar använt statsapparaten på just detta sätt, med resultatet att gränserna mellan parti och stat blivit flytande. Nu behöver vi inte nöja oss med borgerlighetens partsinlagor i den debatten. Vi har ett erkännande från en av de anklagade.”

Arkiv