Annons

Ledarbloggen

Maria Ludvigsson

Maria Ludvigsson

S föreslår satsningar på urbanisering. Detta är värt att uppmärksamma!

Som lantis är jag innerligt tjusad av storstaden Stockholm, men jag irriteras också av synen på stan som det självklara navet för all tänkbar utveckling i Sverige – såväl intellektuell som ekonomisk. (Jag minns vår släkting från Stockholm som kom med värmeljus eftersom hon antog att vi inte hade såna på landet. Hon tvivlade också på om vår dagstidning, Eskilstuna Kuriren verkligen kom ut mer än en gång i veckan.)

Men jag är den första att erkänna att tack vare Stockholm som tillväxtmotor har landet ett starkt lokomotiv. Just därför är jag, lantis eller ej, mäkta indignerad över nationella politikers otyg att med det så kallade utjämningssystemet straffbeskatta Stockholm för att sända pengar till delar av landet som inte gör det lika bra.

När S nu vill satsa på urbanisering kommer detta möjligen av insikten att om Hela landet ska leva kan Stockholm motarbetas. Det är alldeles logiskt att S först vill ta ut avgifter och skatter av (i detta fall stockholmare) för att sedan återföra delar av det i form av riktade åtgärder för just Stockholm.

I brist på en borgerlighet som på nationell nivå ifrågasätter själva utjämningssystemet är det möjligen för mycket att vänta, men borde inte arbetslinjen leda till lägre skatt och färre bidrag även i denna fråga?

Stockholm klarar sig utan satsningar om man får behålla frukterna av storstadens arbete från början. Vet det är crazy (;) men föreslår mindre politik i stället för mer.

 

Arkiv