Annons

Ledarbloggen

Johan Ingerö

Johan Ingerö

För en dryg månad sedan skrev jag på ledarsidan om Håkan Juholts gradvisa skifte mot det som i Storbritannien kommit att kallas ”blue labour”, alltså en mer värdekonservativ och samtidigt vänsterekonomisk socialdemokrati.

”Dess förespråkare anser att vänstern har försvagat sig själv genom att bli en intresseförening för bidragstagare, och genom att dalta med både brottslingar och borgarbrackor. Ett typiskt Blue Labour-manus torde därmed innehålla högre skatter för ’’dem som har råd’’, och i övrigt fokusera på män i blåställ snarare än på kvinnor i slöja.”

Nu har Ed Miliband, den nye Labour-ledaren, tagit nästa steg i den här riktningen. Telegraph refererar en intervju, i vilken Miliband slår fast att hans parti har haft fel om invandringen, och att den haft ”stora effekter” för folket i landet.

Möjligen ser vi nu en ny sorts socialdemokrati växa fram i Europa, en vänsterisolationistisk rörelse med mer av missnöjespolitiska drag än hittills. Återstår att se om den svenska socialdemokratin kommer röra sig ytterligare i denna riktning.

Arkiv