Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

Ledarsidans artikel från igår om hur den biståndsfinansierade palestinska myndigheten har dömda terrorister på sina lönelistor har fått stort genomslag. Aftonbladet gör idag en stor uppföljande artikel med rubriken ”Biståndsmiljoner i lön till terrorister”.

Ett utdrag:

”Hassan Salameh är en av vinnarna. Han ligger bakom självmordsattacker med 46 dödsoffer och får nu en lön om 10 800 kronor i månaden.

Den palestinska myndigheten har hundratals fångar på sin lönelista. Det hela kostar enligt officiella palestinska uppgifter motsvarande 31 miljoner kronor per månad. Tack vare bidrag från bland annat Sverige, som går till den palestinska myndighetens vanliga tjänstemän, blir det pengar över till de kontroversiella utbetalningarna. Ända sedan 2006 har Sverige lämnat bidrag till den palestinska myndigheten, totalt 200 miljoner kronor i direktstöd. För knappt tre veckor sedan gick ett nytt bidrag på 40 miljoner kronor i väg:

’Stödet kommer att gå till löner och pensioner för anställda inom den palestinska förvaltningen’, skriver UD.

Sverige använder sig av EU:s finansieringsmekanism Pegase för att administrera bidragen. Pegase kontrollerar lönelistor i samband med utbetalningarna så att pengarna inte ska hamna hos terrorister.

På utrikesdepartementet känner man till att palestinska myndigheten betalar ut pengar till fängslade terrorister.

– Jag vet inte om det kan kallas löner men det verkar ju vara så att de får någon form av bidrag, säger Anna Brodin, Palestinahandläggare på UD.”

Arkiv