Annons

Ledarbloggen

Johan Ingerö

Johan Ingerö

Att kandidera till politiska toppjobb kräver uppenbarligen tjockare hud i USA än här. I dag ställer nyhetssajten Politico den föga artiga frågan: Är Rick Perry korkad?

Nu är Perry inte den enda vars intellekt har ifrågasatt. Republikanska politiker får som regel lära sig att leva med antydningar om bristande bildning, kunskap eller grad av sofistikation. Perry synes, även på detta område, vara den naturliga arvtagaren till Ronald Reagan och George W Bush.

Jag ser dock inget fel i detta. Faktum är att jag tycker att frågan är viktig att ställa. Att leda ett land eller en regering är ett oerhört svårt uppdrag, som dessutom blir allt svårare ju mer komplex världen blir. Bildning och intellektuell förmåga måste rimligen ses som viktiga lämplighetskriterier.

Förtroendesiffrorna för partiledarna antydde att de svenska väljarna förra hösten fäste stor vikt vid lämplighetsfrågan. Var tredje socialdemokrat(!) föredrog Fredrik Reinfeldt som statsminister framför Mona Sahlin. Det påverkade självfallet valresultatet.

Så hur är det med Perry? Är han en korkad, skjutglad cowboy, eller är frågeställningen i sig bara ett uttryck för rent kulturella skillnader mellan Texas-politikern och nordostkustens journalister? Läs, och döm själva.

Arkiv