Annons

Ledarbloggen

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Moderaternas partistyrelse vill att partiet ska avstå från att ställa upp i nästa kyrkoval, som äger rum i september 2013. Den goda nyheten rapporterar SvD i dag.

Motivet, som det återges i SvD:s artikel, ger visserligen ett ganska ängsligt intryck. Moderaterna tycks vara oroliga för att anklagas för att favorisera Svenska kyrkan genom att ställa upp i dess val. Men det är väl ändå inget annat samfund som har något liknande system?

Hur som helst är det viktiga att M inte längre ger sitt stöd till den underliga idén att det fria samfundet Svenska kyrkan ska styras på ungefär samma sätt som när kyrka och stat var sammantvinnade. Varför skulle just de linjer som skiljer politiska partier i riksdagen vara relevanta för frågorna som Svenska kyrkan har att ta ställning till? Den logiken är bara giltig i ett läge där kyrkan förblir en sorts dotterbolag till rikspolitiken, och det är sannerligen inget att eftersträva.

Förhoppningsvis går partistyrelsens linje igenom på Moderaternas partistämma i oktober och då innebär det inte bara att M kliver av utan också att legitimiteten för det nuvarande systemet skjuts i sank. I bästa fall kan vi få se en snöbollseffekt av ungefär samma slag som när SAF i början av 1990-talet ensidigt klev av de statliga myndighetsstyrelserna. Först tyckte många, även i de egna leden, att beslutet var hemskt, men efter kort tid tedde det sig helt naturligt och stödet stödet för den gamla ordningen föll samman.

 

Arkiv