Annons

Ledarbloggen

Gustaf Almkvist

Gustaf Almkvist

Det senaste tre åren har inneburit enorma framsteg för Balkans möjligheter att komma vidare från 90-talets brutala och sönderslitande krig. Det började med att den forne bosnieserbiske presidenten Karadzic greps i Belgrad sommaren 2008. Nu tycks det ha intensifierats. I slutet av maj greps den ansvarige för Srebrenicamassakern, generalen Mladic, misstänkt för brott mot mänskligheten.

Efter det återstod bara Goran Hadzic, presidenten för den aldrig erkända serbokroatiska republik som existerade 1991-1995. Hadzic misstänks ha lett morden på en stor mängd icke-serber i Kroatien under kriget, och har sedan lyckats hålla sig gömd i Serbien.

Ända tills i natt. Nu är han gripen, och kommer med all sannolikhet utlämnas till Haagtribunalen. Det är en stor framgång för Serbien, som till slut har visat den politiska viljan att söka och göra upp med sitt mörka förflutna. Även om vägen till EU-medlemskap fortfarande är lång är de stora hindren nu borta.

Arkiv