Annons

Ledarbloggen

Benjamin Katzeff Silberstein

Benjamin Katzeff Silberstein

Den som inom Israel offentligt manar till bojkott mot landet eller produkter från ockuperade områden ska kunna stämmas av affärsidkare som anser sig drabbade. Organisationer som arbetar för bojkott av Israel ska kunna diskvalificeras från upphandlingar av statligt finansierade projekt, och ska också kunna förlora de skatteförmåner som NGO-statusen ger. Dessa är några resultat av måndagens omröstning i det israeliska parlamentet, Knesset.

Många menar, som tidningen Haaretz, att förslaget bryter mot Israels grundlag. Människorättsorganisationer i landet hoppas och tror att landets Högsta domstol kommer att stoppa lagen från att implementeras. Det är bara att hålla tummarna för att domstolen väljer att skydda den israeliska demokratin från detta angrepp.

Vissa av de som röstade för lagen motiverade sin åsikt med patriotism. Men ingen riktig vän av Israel kan stödja att yttrandefriheten i landet begränsas.

Det är inte främst de som på autopilot avskyr Israel som har skäl att uppröras över lagen. Nej, det är den som istället vill värna landet och dess demokrati som har störst anledning att förfäras. Och förfäras är just vad många i Israel gör. Inte bara vänstertidningen Haaretz ledarsida har tagit ställning mot lagen. Även högertidningen Jerusalem Post säger nej, ty de menar att även ”bojkottinitiativ måste få tävla på den fria marknaden för idéer”.

Arkiv