Ledarbloggen

Benjamin Katzeff Silberstein

Benjamin Katzeff Silberstein

Varför finns Kristdemokraterna? Inte ens de själva verkar veta. Ett politiskt parti måste kunna förklara för potentiella väljare varför just dem är värda röster. I dagsläget gör Kristdemokraterna litet för att skilja sig från mängden.

I fråga på fråga har de snarare av nöd än vilja övergett gamla ståndpunkter. Som ledarsidan tidigare konstaterat blev spåret kring Verklighetens folk i slutändan inte till mycket. Partiet har gjort sig irrelevant genom att presentera okontroversiella frågor som barnfattigdom och höjda bostadsbidrag som ”vägval”. Egentligen har partiets enda stora seger vid makten varit införandet av vårdnadsbidraget. Inte heller det har berört särskilt många människor, och vad partiet i dagsläget tycker i frågan är oklart.

Inte heller då partiledare Hägglund värmde upp inför helgens riksting genom en artikel på SvD Brännpunkt (30/6) gick någon välbehövlig livräddning att skönja. Frånskilda föräldrar bör ta större ansvar för barnens ekonomiska trygghet, är budskapet. Det är bättre att föräldrarna själva gör upp om underhåll, än att staten pytsar in extra bidrag. Den partiledare som ser ett sådant budskap som en möjlighet att trygga avståndet från fyraprocentsspärren bör tänka till igen.

Kristdemokraterna måste fråga sig var deras plats i det politiska landskapet egentligen ligger. Sverige saknar ett värdekonservativt parti av den typ som vissa röster inom Kristdemokraterna vill att partiet ska vara. Familjepolitik, egenmakt och verklighetens folk kan visst vinna val – men då gäller det att man också ger koncepten mening. Politikens grindvakter – som Hägglund kallat partiet – måste tala om hur politiken ska hållas borta från den privata sfären. Och det måste göras tydligt.

Om inte Kristdemokraterna i god tid före nästa val lyckas skaffa sig en ordentlig profil kommer framtidens ledarartiklar snarare att bestå av dödsrunor än uppmaningar. Valet ligger hos partiet självt.

Arkiv

Fler bloggar