Annons

Ledarbloggen

Benjamin Katzeff Silberstein

Benjamin Katzeff Silberstein

Ibland är det lätt att tro att vissa av FN:s institutioner är rena installationer skapade av en hugad Konstfackelev. För i vilka andra sammanhang än riktigt kreativa kan Nordkorea få leda organisationens förhandlingsforum för nedrustningsfrågor?

Vi som var på plats i Sydkorea i november förra året, då Nordkorea bombade den sydkoreanska ön Yeonpyeong, känner inte precis igen Nordkorea som någon garant för nedrustning och fred. Den som gräver ner sig i den spännande världen av nordkoreansk propaganda på Youtube, och som samtidigt begriper lite koreanska, kan höra den nordkoreanska armékören sjunga om hur man ska vandra ”Segerns väg” till ”slutet”, ”Partiets unga blod kokar” och landets soldater (tillsammans med bönderna och arbetarna) har förberett sina vapen, samt om hur den amerikanska imperialismen (läs: den av Sydkorea godkända amerikanska militära närvaron i landet) ska ”stampas bort” från den koreanska halvön. Och mycket mer.

Efter att ha nåtts av informationen om Nordkoreas ordförandeskap läser jag nyheter från landets statliga och enda internationella nyhetsförmedlare, Korean Central News Agency (KCNA). Sydkoreas politiska ledning klassas som ”huliganer”, och den nordkoreanska arméledningen låter via KCNA hälsa att man ämnar tolka nyliga sydkoreanska aktioner som ”krigshandlingar” och kommer att hämnas fienden. Det koreanska folket kan, enligt KCNA, inte ”leva under samma himmel” som Sydkoreas politiska ledning, och de senare kommer att ”utplånas med vapenkraft”. Vad är det då Sydkoreas militär har gjort sig skyldig till?

De har, enligt KCNA (vars nyhetsmässiga trovärdighet i regel bör tas med ett antal rågade nypor salt), placerat slogans och propagandabilder på militära baracker söder om gränsen mellan de två länderna. Om det kan man tycka mycket – man kan exempelvis ställa handlingen i relation till de invektiv som nordkoreansk propaganda regelbundet använder för att benämna Sydkoreas demokratiskt valda politiker. Men att det hela, om det nu stämmer, är ganska milt i jämförelse med Nordkoreas sänkning av den sydkoreanska militärkorvetten Cheonan i mars 2010, eller bomberna mot Yeonpyeong, är ändå rätt självklart.

Med allt detta som bakgrund ska det bli mycket spännande att höra hur de nordkoreanska delegaterna planerar att leda FN:s arbete för nedrustning. Särskilt då Nordkorea öppet och stolt självt hävdar kärnvapeninnehav.

Arkiv