Annons

Ledarbloggen

Benjamin Katzeff Silberstein

Benjamin Katzeff Silberstein

I tisdagstidningen skrev jag om rättegången mot före detta toppar inom de röda khmererna och om attityder till den kommunistiska ideologin. Mycket mer finns att säga. Både om den kommunistiska ideologin och om 68-vänstern, men också om Kambodjas historia.

Kambodja är ett av flera länder som drabbats av det kalla krigets logik. Mellan 1969 och 1970 bombades östra Kambodja massivt av amerikanska flygplan. Det resulterande lidandet hjälpte, som historiker har konstaterat, de röda khmererna i rekryteringen av soldater under det inbördeskrig som föregick 1975 års maktövertagande. Målet för de amerikanska bomberna var vietnamesiska gerillatrupper som tagit sin tillflykt till Kambodja. Men tiotusentals civila kambodjaner föll offer för bombkampanjen. Delar av landet ödelades fullständigt.

Med de amerikanska bomberna som viktigt propagandavapen lyckades de röda khmererna åtminstone till en början vinna popularitet i delar av Kambodja. Militärdiktatorn Lon Nols djupa impopularitet ökade också stödet för de politiska krafter som kämpade för att störta honom. Detta är ett mönster som går igen många av historiens mest blodiga regimer. Det som först verkar som en befrielse kan snabbt övergå i terror.

Under den tid som centrala delar av 68-vänstern hyllade det som ironiskt nog kallades ”Demokratiska Kampuchea” var dock de röda khmerernas verkliga ansikte redan väl känt. Omvärlden visste att revolutionen inte gett Kambodja någon lycklig nystart. Regimens offer berättade om svält och massmord, men Pol Pots svenska vänner ville inte lyssna.

Det är från flyktingarna alla skräckhistorier om Kampuchea kommer. De som flyr är motståndare mot den nya regimen eller har blivit iväglurade […] Den stora nyheten från Kampuchea efter segern är att man har lyckats undvika hungersnöd utan bistånd utifrån! Det blev ingen nyhet i västerländska nyhetsbyråer […] [N]yheter som är av stor betydelse för folket i Kampuchea och för alla som är intresserade av utvecklingen i Kampuchea får litet utrymme i pressen, såsom den nya grundlagen, de demokratiska valen […]” (Kampuchea nr 1 1977).

Tidskriften Kampuchea gavs ut av Vänskapsföreningen Sverige-Kampuchea. En annan artikel i samma nummer av tidskriften menade att anledningen till den ”felaktiga” rapporteringen var att journalister i västvärlden var ”impregnerade av en imperialistisk syn på folken i tredje världen”. Den som vill ta del av mer av detta motbjudande medlöperi kan bege sig till Kungliga Biblioteket i Humlegården i Stockholm. I deras arkiv finns en lång rad tidskrifter från 68-vågen bevarade.

Läs mer om Kambodja:

Dunlop, Nic (2009), The Lost Executioner: The Story of Comrade Duch and the Khmer Rouge. Bloomsbury Publishing PLC.

Fröberg Idling, Peter (2006), Pol Pots Leende. Atlas förlag.

Kiernan, Ben (2002), How Pol Pot Came to Power: Colonialism, Nationalism and Communism in Cambodia 1930–1975. Yale University Press.

Seng, Vatey (2005), The Price we Paid: A Life Experience in the Khmer Rouge Regime, Cambodia. iUniverse, Inc.

Arkiv