Annons

Ledarbloggen

Gustaf Almkvist

Gustaf Almkvist

I en läsvärd krönika i veckans Die Zeit skriver den tidigare tyske förbundskanslern Helmut Schmidt om vad omvärlden, och i synnerhet Tyskland, kan göra för det sjunkande Grekland. Han understryker att skälen för insatser inte bara handlar om tyska intressen, utan också om historien. 2500 års historia förpliktar, menar Schmidt. ”Grekland är demokratins, renässansens och upplysningens hemland,” understryker han, och frågar med stort patos vad vår europeiska civilisation hade varit utan Homeros, Euripides, Sofokles, Sokrates, Platon och alla de andra.

Den grekiska historien inger enorm respekt, precis som Schmidt skriver. Men har den moderna grekiska staten därmed rätt till specialbehandling? Som Johan Lundberg framhöll i en läsvärd ledare i Axess för en tid sedan kan inte ett land kräva monopol på ett kulturarv. Den antika grekiska kulturen är vårt gemensamma västerländska arv, som uppkom i ett område som idag är det moderna Grekland och som vi alla har rätt att vara stolta över. Vad vi ska göra för det moderna Grekland ska vi avgöra efter landets egna meriter.

Arkiv