Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

Vad tycker egentligen Socialdemokraterna om samarbete med Miljöpartiet? Jo, det berättade Göran Persson för Erik Fichtelius.

”I riksdagsgruppen är det mycket svalt. Dom tycker att miljöpartisterna uppträder stöddigt, egoistiskt och provokativt. Bland våra väljare, säkert fifty-fifty. Skulle man satsa på att sälja in det hårt, eller satsa på att argumentera för det hårt, så tror jag att vi får stöd bland våra väljare för det. Men det är inte oproblematiskt. Om jag skulle säga så här: ’Nu får ni välja i riksdagsgruppen på samarbete mellan Centern och Miljöpartiet så väljer åtta av tio Centern. Nu får ni välja på samarbete mellan Miljöpartiet och Folkpartiet så väljer sex av tio, skulle jag tro, Folkpartiet. Nu får ni välja på ett samarbete mellan Kristdemokraterna och Miljöpartiet, så väljer väl hälften det ena och hälften det andra. Så skulle jag tro att det ser ut.'”

Så lät alltså analysen år 2004, då samarbetet med MP var institutionaliserat sedan länge. Allt enligt den nya dvd (från SVT/Södertörns högskola) med de intervjuer Erik Fichtelius gjorde.

Tycker man bättre om MP idag, när partiet vuxit sig ännu större och starkare?

Arkiv