Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Den är lika årligen återkommande som kvällstidningarnas farliga födelsemärken och insändarsidornas hundbajssäsong – diskussionen om skolavslutningar i kyrkan. I går ägnade Studio Ett en stund åt denna säsongsdebatt och de beslut och regler som Skolinspektionen följer i frågan. Av inslagen att döma finns det vissa hållpunkter som gör en skolavslutning i en kyrka okej eller ej, som till exempel att valet av en kyrka är mer okej om en annan, tillräckligt stor lokal saknas eller om man alltid har hållit avslutningar i kyrkan. Det är inte okej med böner och välsignelser, men Den blomstertid nu kommer finner nåd i Skolinspektionens ögon.

 

På det hela taget låter väl Skollinspektionens avvägningar rimliga. Det lär hur som haver inte förändra eller förta barnens upplevelse av sin avslutning särskilt mycket om de blir utan välsignelse. Men samtidigt förefaller hela den här debatten så vansinnigt överdriven, ja nästan gripen ur luften. Varför gnatar vi det här vareviga år, trots att nästan all rapportering låter ungefär som tjejerna som intervjuas av Ekot – nämligen ganska obekymrade inför hela problemställningen?

 

Andreas Johansson Heinö är inne på samma spår i en läsvärd bloggpost där han bland annat frågar sig om det ens är rimligt att vi skapar regler och förhållningssätt utifrån det tiotal föräldrar som lyft ärenden som dessa till Skolinspektionen. Gör vi inte bara detta pyttelilla fåtal till representanter för en tänkt besvärad och kränkt grupp som knappt ens finns?

 

”När Ekot lyfter frågan idag ramas den in som ”mer aktuell ju fler barn med andra trosuppfattningar som har börjat skolan”. Men var finns evidensen för detta? Från olika håll antyds att detta skulle vara en svensk tradition som av stora grupper invandrare skulle upplevas som något exkluderande eller negativt.

Totalt har Skolinspektionen behandlat ungefär tio ärenden där enskilda föräldrar har riktat kritik mot en skola. Det är svårt att se att vi här har något jätteproblem. Det är betydligt mer allvarligt om Skolinspektionen och skolpolitiker vägleds av en grumlig föreställning att barn med muslimska föräldrar skulle bli kränkta av en skolavslutning i en kristen kyrka.

 

Läs hela bloggposten här.

 

 

Arkiv