Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

De tio dagar som nyblivna föräldrar idag får tillsammans ska utökas till möjligheten att vara hemma tillsammans med ”nyfödingen” i trettio dagar. Det beslutade regeringen idag – i enlighet med såväl vallöfte som tidigare utredning på initiativ av S.

Det är en utmärkt förändring. Tio dagar är en ganska kort tid och många föräldrar upplever nog att de där första dagarna springer förbi. Möjligheten att i stället ta ut 30 samtidiga dagar innebär framför allt en betydligt bättre möjlighet för pappan att lära känna sitt nya barn innan han måste kasta sig in i arbetslivets ekorrhjul igen.

Detta är den sortens reform som alla gillar eftersom det är en uppenbar förbättring. Den ökar måttet av flexibilitet och frihet när det gäller hantering av föräldraledigheten, samtidigt som den ger nyblivna föräldrar en längre startsträcka tillsammans, vilket säkert känns tryggt. Det är bara från Försäkringskassan det gnisslar. Försäkringsdirektören Birgitta Målsäter berättar idag för SvD att de snabba puckarna kan innebära besvär för kassans hantering och därför föreslår man till regeringen att reformen bör dröja till årsskiftet 2012/2013 istället. Det önskemålet verkar myndigheten dock inte få gehör för.

Själv skulle jag gärna se att reformen trädde i kraft, tja, om en månad eller två. Men jag gissar att regeringen inte kommer bifalla mina önskemål heller..  :-)

 

Arkiv