Ledarbloggen

Claes Arvidsson

Claes Arvidsson

Som en reaktion på det vitryska fusk-president-valet i december – och det hårdhänta nedslående av oppositionen som följde – införde EU sanktioner. EU har infört inreseförbud och fryst tillgångar för 156 personer. I måndags utökades listen med ytterligare 13 personer.

Veckan blev inte bättre när regimen tvingades till en nästan 40-ig nedskrivning av rubeln (och inte kan man skylla på EU heller). Sannolikt hade Putin inte längre lust att stödja den vacklande ekonomin – annars kanske Kreml redan har tagit över de strategiska tillgångar som man är intresserade av. Som en följd av den vacklande ekonomin ökar Lukasjenkos beroende av rysk välvilja. Missnöjet bland folk lär också öka i takt med att de materiella livsvillkoren försämras.

Samtidigt fortsätter förtrycket. EU:s lista kommer säkerligen att utvidgas. Man jobbar även på sanktioner mot stora vitryska statliga exportföretag. EU-parlamentet vill vidga sanktionshorisonten till idrotten. Det som verkligen skulle kunna ta skruv på hemmaplan är nämligen att plocka av Lukasjenko möjligheten att plocka propagandapoäng genom att arrangera ishockey-VM 2014.

Återstår att se om den pucken glider i mål. Det är ett politiskt beslut som i sådan fall ska fattas av en icke-politisk organisation, dvs internationella hockeyförbundet.

Arkiv

Fler bloggar