Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

I helgen beslutade Miljöpartiet som sagt att partiet ska verka för ett förbud mot rökning på offentliga platser. Det förslaget hör vi ju titt som tätt och ofta är det en smula oklart vad som faktiskt ingår i begreppet offentliga platser. Utanför entréer, har jag hört. Vanliga exempel är skolor och sjukhus. Men det där är ju platser som redan i dag tenderar att ha förbud och regler, alldeles utan att dessa regleras enligt Svea rikes lag. Finns det över huvud taget något svenskt sjukhus som inte är mycket noga med att peka ut kanske på sin höjd en liten kur någonstans snett bakom, tja, byggnad D där rökning går för sig? Och vilken stor kamp tror man sig vinna med att lagstifta om att ta bort den kuren?

 

Det är en fråga, men det finns fler. Frågan om vilka platser som bör omfattas av fler förbud närmar sig nu ett, eller rentav flera, svar. För i samma stund som Maria Larsson hörde talas om MP:s lilla förbudsregn i helgen klev hon fram och återtog vinnartröjan. I SVT i går rapporterades således att folkhälsoministern ger Folkhälsoinstitutet i uppdrag att fundera ut fler miljöer som skulle kunna beläggas med rökförbud. Kanske perronger? Kanske uteserveringar? Kanske lekplatser?

 

Ja, ni hör själva. Möjligheterna är oändliga. Särskilt för den som har en hel myndighet över som kan ägna timmar, dagar och veckor åt att klura på saken… Och man kan ju inte ligga efter i förbudsligan, liksom.

Arkiv

Fler bloggar