Annons

Ledarbloggen

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

I fjol var det 80-årsminnet av skotten i Ådalen. I Sydsvenskan tar Per T Ohlsson hjälp av den alldeles för tidigt avlidne vännen Anders Isaksson och dennes Per Albin Hansson-biografi och reder ut vad som egentligen hände. När bilden klarnar, blir den långt mindre entydig. Spänningarna i Ådalen hade växt under lång tid, och situationen hade exploaterats av kommunisterna.

Den 15 maj, dagen efter skotten, talade Per Albin Hansson i riksdagen: ”Jag vågar göra gällande, att hela den trafik, som från kommunistiskt håll bedrives, och hela detta sätt att utnyttja upprörda stämningar gör, att när man skall söka de ansvariga, man måste ställa kommunisterna vid arbetsgivarnas och strejkbrytartransportörernas sida.”

Per T Ohlsson avslutar: ”När Socialdemokraterna radikaliserades på 1970-talet – och efter Bo Widerbergs film Ådalen 31 från 1969 – upphöjdes Ådalen till mytisk status även hos dem. Därför uppfattade många socialdemokrater Anders Isakssons grundliga genomgång av vad som faktiskt hände som ett oerhört tilltag. De förlät honom aldrig. Men Anders, lika illojal mot makten som han var lojal mot sina vänner, tände pipan, ryckte på axlarna och gick vidare. Stor sorg att hans väg inte blev längre.”

Arkiv