Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Juholts attack på Reinfeldt, skrev Expressen om det faktum att S-ledaren i sitt förstamajtal hävdade att ”pingvinerna har ordnat samhället bättre än Fredrik Reinfeldt”.  Och det var väl tänkt som en attack, får man anta. Men så himla träffande var den kanske inte. Det här med att människor titt som tätt faller för frestelsen att förespråka att människor borde efterlikna än det ena än det andra djuret skriver Lisa Magnusson klokt om. (För att inte tala om hur oerhört väl hon illustrerar sin poäng…) Magnusson lyfter också Kajsa Ekis Ekmans användande av pingvinen som förebildsdjur och läromästare i solidaritet.

”Samma värmehållarallegori använde Kajsa Ekis Ekman några dagar senare i ett snyftigt pekoral, i vilket hon lyckas koppla samman både marknadshyror och växthuseffekten med ”vackra svartvita pingviner” som står tätt tätt samman för att hålla kölden stången.”

 

Det är helt riktigt att Ekis Ekmans artikel är ett präktigt pekoral. Till detta kan man lägga att både hon och Juholt gör vad som alltid görs när djurbeteenden lyfts fram som förebilder, det vill säga man föreställer sig syften och bevekelsegrunder som inte finns där. I själva verket är det inte särskilt troligt att pingviner är på allvar bekanta med koncept som ”turas om”. Snarare sker det här värmehållarsystemet på ren instinkt, helt utan insikt om dygden bakom eller fördelarna med systemet.

Dessutom har jag bestämt för mig (rätta mig gärna om jag har fel!) att den där värmehållardansen pågår under en hård vinter när pingvinhannar står på inlandet och vaktar ägg som de bär på sina fötter. Honorna är inte ens där. Däremot nåddes mitt Twitteröra av informationen att en del pingvinhonor visst har för vana att sno barn när de har förlorat sina egna.

Jo, jo. Plötsligt skorrar det i solidaritetsörat lite, eller? För att inte tala om hur illa det ser ut ur jämställdhetsperspektiv…

 

Det är helt enkelt vanskligt att göra den där sortens jämförelser. Visst får och kan  man använda djur som bildspråkliga element. Visst kan man få referera till hungriga vargar och ivriga bävrar. Men vi bör nog vara försiktiga med att tillskriva dem bättre social kapacitet än oss. För nej, pingviner lär oss inte solidaritet. Det vet ingenting om den saken. Inte ens om vi försökte lära dem solidaritet skulle de fatta ett jota. Och nej, de har inte ”ordnat” sitt samhälle bättre än Reinfeldt. Faktum är att de inte medvetet har ordnat någonting. De bara gör, gör som de brukar.

 

Slutligen, en liten men småskojig detalj. Det är lätt att uppfatta Kajsa Ekis Ekmans text som skriven efter Juholts tal och därmed inspirerad av honom. Det beror sannolikt på att texten är märkt med webbpubliceringstiden 2 maj i topp. Kikar man däremot längst ner, under texten, nås man av informationen att texten publicerades i Stockholm City i mars i år.

Det betyder alltså att Kajsa Ekis Ekman tjänade som Juholts musa, inte tvärtom. Ledarsidan är givetvis grön av avund inför denna påverkansförmåga och filar i detta nu på innovativa djurtexter med sikte på Reinfeldts nästa regeringsförklaring…

 

UPPDATERING.

Ännu mer intressant läsning om pingviner hittade jag nu via Twitter. På Voltaire finns följande rader i en lång matig text på temat:

”Pingviner är asociala djur. De lever ihop av nödtvång!”, livet i kolonin är som att leva ensam i grupp. När ungarna är tillräckligt starka, går båda föräldrarna till havs för att hämta mat, och ungarna samlas. Det beteendet råkar skydda de svagare, men människans tanke att pingviner skulle ha ”dagis” för ungarna är fel.

 

 

Arkiv

Fler bloggar