Annons

Ledarbloggen

Claes Arvidsson

Claes Arvidsson

Alla tvistefrågor som har funnits mellan president Abbas på Västbanken och Hamas i Gaza har bilagts. Det hävdas i alla fall i det avtal som slutits mellan de tu. En samlingsregering ska bildas och val hållas inom ett år. Exakt hur avtalet ser ut är dock ännu inte offentligt.

Hur bra/dåligt avtalet är återstår alltså att se.

Sedan tillkommer det rent praktiska genomförande. Att allt verkligen ska bli frid och fröjd verkar mer osannolikt, än sannolikt. Snarare kan det nymornade intresset att göra upp ses i perspektiv av den arabiska våren och för Hamas del särskilt utvecklingen hos diktaturkompisen Assad i Syrien.

I Israel rasar Netanyahu och Lieberman över avtalet. Budskapet till Abbas är att en uppgörelse med Hamas är detsamma som att säga nej till fred med Israel.

Men den israeliska regeringen har genom egen försorg marginaliserats som partner. Trovärdigheten saknas. Nu riskerar Israel att bli stående kvar på perrongen när tåget går.

Om den Palestinska myndigheten och Hamas verkligen klarar av att gå hand i hand stärker det Abbas möjligheter att få internationellt stöd för utropandet av en självständig palestinsk stat (en sådan har för övrigt redan erkänts av en rad stater).

Arkiv