Annons

Ledarbloggen

Johan Wennström

Johan Wennström
Det är i morgon ett år sedan en överläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukus i Stockholm åtalades för dråp på en svårt sjuk flicka, men ännu har rättegång inte inletts. Socialstyrelsen har friat läkaren från misstankar om att avsiktligt ha dödat barnet med det lugnande medlet tiopental, men åklagarens utredning pågår fortfarande. Så kan det inte hålla på länge till.
Att läkaren över huvud taget greps innan Socialstyrelsens granskning blev offentlig på hösten 2009 var ett misstag. Uppståndelsen skapade oro på landets sjukhus och ledde omedelbart till att utdelningen av lindrande mediciner inom palliativ vård begränsades.
De uppjagade stämningarna har knappast lugnats av att det så här långt efteråt inte har givits klarhet i frågan om vad vårdpersonal kan bli anklagad för. En sådan osäkerhet förvärrar patienters lidande.
Åklagaren måste komma till skott. Men i framtiden bör Patientsäkerhetsutredningens förslag bli rättsväsendets princip: invänta Socialstyrelsens bedömning och vila på hanen.

Arkiv