Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

I en festvåning i Gamla Stan delades på torsdagkvällen ut det första årliga En Humanare Värld-stipendiet. Mottagare – det var jag.

Föreningen Security & Human Development bildades i höstas av en liten grupp entusiaster som vill verka för utveckling i främst Nordafrika. Och hur gör man det ifrån Sverige? Jo, genom att påverka bistånds-, utvecklings- och säkerhetsdebatten här hemma, så att det lilla som Sverige faktiskt kan uträtta inte slarvas bort i insatser baserade på förlegade postkoloniala resonemang.

Föreningen anser att utveckling kräver säkerhet, och att säkerheten i exempelvis Nordafrika också är beroende av hur Sverige agerar. Om vårt land har en förlåtande attityd gentemot terrorister, och rentav blir ett slags fristad, eller bas, att utgå ifrån för dåd i andra länder, så drabbas utvecklingen där nere. Därför blir svensk terrorismdebatt relevant för Afrika.

För att rikta ljus på dessa och liknande frågeställningar har föreningen instiftat ett årligt stipendium om 40.000 kronor. Motiveringen till årets stipendium lyder:

”Detta år har vi valt att ge priset till journalisten Per Gudmundson som i både nya och gamla medier gett oss både breda perspektiv och djupare analyser av hur terrorismen i Afrika och Mellanöstern kunnat länkas till Sverige. Per har bland annat gång på gång visat hur islamistiska terrorister i princip obehindrat kunnat använda Sverige som bas för sina operationer i länder såsom exempelvis i Mellanöstern, Nordafrika och Asien. Detta detektiv- och upplysningsarbete har Per kunnat förmedla utan att någon gång falla i den islamofoba fällan. För oss är det glädjande att kunna belöna en svensk journalist som lyckats med denna delikata balansgång.”

Jag är stolt över att uppmärksammas för de här frågorna. Jag har länge försökt driva på för att få en balanserad terrorismdebatt. På senare tid har allt fler fått upp ögonen för problematiken – lyssna exempelvis på P1:s mediegranskande magasin Medierna från i lördags – men målet är långt ifrån uppnått.

Terrorismen är ett hot i Sverige. Men de flesta offren finns i den muslimska världen. Om den muslimska världen någonsin ska kunna befrias från sina förtryckare måste alla världens demokrater stå upp. Det är en globaliserad värld. Vi måste göra vårt här hemma.

Prispengarna då? Jo, det finns nog hål att fylla. För en dryg vecka sedan blev jag far till lille Karl. Men en del av pengarna kommer jag omedelbart att överföra till en verksamhet jag personligen vill belysa: kvinnojouren Terrafem. De tar gärna emot ditt stöd också. Vi måste som sagt göra vårt här hemma.

Arkiv