Annons

Ledarbloggen

Claes Arvidsson

Claes Arvidsson

När det är suck och stön bland socialdemokrater i Europa brukar man ändå framhålla att S håller ställningarna i Norge. Men säg den glädje som varar.

Visserligen styr och ställer Arbeiderpartiet över en sönderfallande koalitionsregering (och skulle den falla finns det möjligheter att hitta nya kamrater i den borgerliga mitten). I opinionen går det däremot inte lika bra.

I en av de mätningar (Synovate) som har gjorts i november går det bra (ja, relativt sett. I förhållande till för bara några år sedan är det uruselt. Jens Stoltenberg kan luta sig mot ett väljarstöd på 31,2 procent. AP är klart större än Høyre (24,4 procent) och Fremskrittspartiet (22,6 procent).

H och FRP saknar i den mätning 3 mandat för att få majoritet i Stortinget.

Mer sensationella tal redovisades i InFacts mätning. Høyre är här största parti med en uppslutning på 27,1 procent (vad som förklarar detta är dock något av en gåta för mig). Medan Arbeiderpartiet och Fremskrittspartiet när nästan jämnstora (25,7 procent mot 25.1 procent).

Arbeiderpartiet är alltså bara några tiondelar från att bara vara tredje största parti.

Vilken smäll!

I InFacts mätning har Høyre och Fremskrittspartiet egen majoritet. Kul. Mindre roligt är förstås att de borgerliga saknar ett trovärdigt regeringsalternativ.

Arkiv