Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Förresten så tycker jag att ni ska läsa Daniel Waldenströms inlägg på Ekonomistas. Waldenström skriver en bloggpost på temat styrelsers sammansättning och kompetens, med anledning av en ny rapport från Folksam, som handlar om börsbolagens styrelser och ledningar och är författad av Camilla Markow Lundberg. Han skriver bland annat:

”Forskningen har länge stött och blött frågan om styrelse- och ledningssammansättning och dess inverkan på företagens prestanda. De flesta anser att det finns en avvägning mellan bredd och kommunikation. Medan olika perspektiv och kompetenser skapar en bredd och komplettering finns en risk att olikheterna går ut över kommunikationen mellan gruppens medlemmar som i förlängningen fördröjer eller rentav omöjliggör viktiga beslut.


Men i Markows värld finns inga sådana avvägningar. Hon slår nämligen fast hur det ligger till på riktigt: ”Utgångspunkten i Folksams Kompetensindex är att homogena grupper begränsar företags möjligheter att förstå och förhålla sig till omvärlden.” (s. 8)”

Därefter redogör Waldenström för hur Folksamrapportens egenkonstruerade ”kompetensindex” är utformat. Konstruktionen lämnar en del att önska, minst sagt. Och kontentan av det hela blir till slut att Folksam enligt detta index hade varit ett av de tio bästa företagen om det vore börsnoterat.

Tänk va? Som det kan slumpa sig! Här släpper Folksam en rapport plus ett index och så bara råkar de själva vara typ bäst i klassen. Lyllosar!

Läs hela inlägget på Ekonomistas.

Arkiv