Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

Moderaterna får den högsta noteringen någonsin i dagens opinionsmätning från DN/Synovate. I förhållande till valresultatet går Moderaterna fram 5,1 procentenheter till 35,2 procent.

Moderaternas ökning – tillräckligt stor för att anses vara statistiskt säkerställd – motsvaras på oppositionssidan av en framgång för Miljöpartiet, som stiger 2,1 procentenheter till till 9,4 procent. Dessa förändringar är de enda som är statistiskt säkerställda i mätningen.

Moderaternas framrusning kan förklaras av att de väljare som stödröstade på andra borgerliga partier nu återvänder. Den tesen stärks av att Kristdemokraterna hamnar under spärren i mätningen, på 3,8 procent, och att Centerpartiet blott får 5,3 procent. Folkpartiet landar på 7,8 procent.

Socialdemokraterna får 28,4 och Vänsterpartiet hamnar på 4,2 procent. Sverigedemokraterna backar till 4,6 procent.

Alliansens ledning är så stark att den består även om Kristdemokraterna hamnar utanför riksdagen.

Arkiv