Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

I eftermiddag klockan 16.30 är tiden ute. Då måste alla riksdagsledamöter ha lämnat in sina motioner. Så småningom lär också den just nu blygsamma siffran om drygt 1500 motioner ta ett skutt. Kanske slår man inte förra riksmötets 4026 stycken, men ännu återstår säkert hundratals skrivelser att registrera.

Motionstiden är ju ofta ett favorittema för, ehm, hånfullheter. Det är liksom svårt att låta bli när man trillar över motioner om att få kissa på Coop, att friskvårdssubventionera slalom eller om behovet av en mer hästanpassad samhällsplanering. Parlamentarismen ter sig plötsligt så banal och duttig.

Men duttigheter är också frågor. Och jag har hittat motioner från stort till smått som faktiskt känns både angelägna och välkomna. Några exempel:

Hans Wallmark vill minska riksdagen till 249 ledamöter.

Jenny Petersson vill höja gränsen för avdragsrepresentation då 90 kronor sällan täcker en vettig lunch. Petersson ligger för övrigt bakom flera bra motioner. Exempelvis vill hon göra en översyn av antalet myndigheter och lägga ner sådana vars funktion mest handlar om opinionsbildning. (Det finns det fler som vill.) Hon vill även synliggöra skatterna i folks lönebesked (Malin Löfsjögård är inne på samma sak) och se över ett avskaffande av fribeloppet för studenter.

Emma Carlsson Löfdahl vill att barn ska kunna folkbokföras på två adresser samtidigt när föräldrarna har separerat så att viktig information kommer till båda föräldrarna.

Cecilie Tenfjord-Toftby vill öka valmöjligheterna på hyresmarknaden och betonar tillvalets kamrat frånval.

Och, slutligen. Flera centerpartister vill sänka den så kallade dansbandsmomsen. Åter andra vill slopa den helt och hållet. En god inställning till moms, om du frågar mig.

Då inväntar vi fler godbitar…

Arkiv

Fler bloggar