Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

Statssekreteraren i statsrådsberedningen, Fredrik Reinfeldts närmaste man, HG Wessberg, lämnar sin tjänst. Det beskedet kom i dag i ett pressmeddelande från regeringskansliet. Det är en inte oväntad men dock kraftig förlust.

Det är inte utan viss skräck man minns den borgerliga regeringens första tid vid makten. Skandaler och kaos avlöste varandra. Regeringen misslyckades kapitalt med att sätta agendan.

Det var först när HG Wessberg rekryterades som statssekreterare i statsrådsberedningen, i november 2007, som maskineriet började rulla utan gnissel. Plötsligt blev regeringens kommunikation systematisk. Fredrik Reinfeldt blev herre över situationen.

Det finns anledning att oroa sig
för att statsrådsberedningen kommer att fungera sämre nu igen. HG Wessberg är svår att ersätta. Någon ersättare är, för övrigt, heller inte tillkännagiven.

Hur allt detta hänger ihop med upphöjelsen för en tid sedan av Per Schlingmann till statssekreterare med ansvar för kommunikation är forfarande höljt i dunkel. Kanske delas Wessbergs sysslor upp i flera poster.

Men det är som sagt inte helt oväntat
att Wessberg lämnar slitgörat som statssekreterare. Det har glunkats om att han har velat trappa ner ända sedan de moderata valsedlarna trycktes upp, och det visade sig att Wessberg kandiderade till riksdagen.

Om Wessberg nu tar sin riksdagsplats i anspråk halkar den unge Anton Abele ut igen, efter en vecka i riksdagen. Snopet för honom. Å andra sidan torde Wessbergs rutin vara ett stort kompetenstillskott för vilken riksdagsgrupp som helst.

Uppdatering:

Wessberg lämnar sin riksdagsplats. Abele kan pusta ut.

Arkiv