Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Vårdförbundet och flera andra fackförbund överväger nu att utesluta aktiva Sverigedemokrater. Jag tror inte att det är så smart alls, men en annan fråga är om det är möjligt?

Anne Ramberg, generalsekreterare i Advokatsamfundet, säger till TT att det ”i princip kan strida mot grundlagen att aktiva Sverigedemokrater inte får vara medlemmar.”

Är det verkligen så? Ramberg borde förstås veta och själv är jag ingen jurist. Hon påpekar att ”Det är den andra sidan av demokratin att man har en religions-, yttrande- och åsiktsfrihet”.

Jo, det är klart att uteslutningar som dessa principiellt strider mot åsiktsfrihet i största allmänhet. Men hur föreningar väljer att arrangera sin medlemskår är inte grundlagsfäst vad jag vet.

Fackföreträdarna argumenterar snarast i motsatt riktning. Och uteslutningar som dessa har redan hänt, i Transport exempelvis. TT pratar med Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg som säger så här:

– Men är det olösligt och att personen kommer i konflikt med fackets stadgar, ja då tycker jag att man kan lyfta frågan om en uteslutning.

Han förklarar också att det är ”teoretiskt tänkbart” att också personer med vänsterextrema åsikter kan sparkas ut. Även om han anser frågan högst hypotetisk.

TT frågar även Sandberg hur man i så fall ska se på fackets arbetslöshetsförsäkring. Ska SD:are och andra med ”fel åsikter” också kunna uteslutas från A-kassan? Sandberg menar att det är ”långsökt”.

Jo. Det låter långsökt och inte heller det vore särskilt smart. Men, jag undrar även här. Är det över huvud taget möjligt? A-kassans konstruktion är ju sådan att även om staten finansierar, så är organisationen ändå inom föreningarnas domvärjo. Kan de utesluta enskilda från det vi i allmänhet anser är en socialförsäkring? Är inte det i så fall en rätt knäpp konstruktion?

Arkiv