Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Okej. När omtanken om socialdemokratin kommer från SvD:s ledarsida lär den väl knappast tas som välmenad. Jag inser det. Men ändå. Jag börjar bli uppriktigt oroad för S. Inte för att jag önskar mig att de vinner – då hade jag inte suttit och skrivit där jag gör. Men den demokratiska spänsten kräver att det finns flera vettiga alternativ. Och på sistone har vi sett alltför många utspel från S och De rödgröna som…ja, som ärligt talat funkar bäst som underlag för skämt.

Dagens skojsighet är att De rödgröna föreslår skärpta regler för företagen avseende jämställdhet. Alla företag ska åläggas att redovisa en jämställdhetsplan varje år. Och det duger inte att kopiera planen från föregående år, förklarar Veronica Palm i Ekot. Då blir det böter.

Alliansen gick till val på att förenkla för företagen. Därför har kraven lättats upp under mandatperioden. De rödgröna går nu till val på mer krångel. Och dessutom ger de upphov till oändliga mängder skämt om det lustiga i att enmansföretag ska skriva jämställdhetsplaner.

Vad är det som pågår? Varför arbetar S med sådan frenesi på att framstå som regerings-o-fähiga? Ena dagen är det butlers, nästa ska de stänga amerikanska baser. Kärnkraften, vars vikt för basindustrin knappast är en nyhet för S, låter man liksom glida iväg. Förbifarten, som man i likhet med alla stockholmare vill ha, likaså. Och så vidare.

Socialdemokraterna är, mätningsras till trots, ett parti med såpass lång och seriös tradition att det borde vara en smal sak för partiet att skilja på trams och vettig politik. Ändå gör man inte det. Det bekymrar mig. Den demokratiska spänsten kräver som sagt att det finns flera alternativ. Och just nu framstår det allt mer som om det bara finns ett. Det är på sikt ohållbart.

S måste skärpa sig, annars kommer borgerligheten bli lika olidlig och hög på makt som S varit i decennier. Jag skulle ogilla det lika skarpt som jag har ogillat S:s maktfullkomlighet. Vill man ha makt ska man behöva kämpa för den. Det är inte fullt så ärorikt att segra tack vare motståndarens uselhet, om man säger så.

Arkiv