Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

Detta är en historisk dag. I dag presenterar De rödgröna sitt gemensamma valmanifest. Det dokumentet är historiskt inte för sitt innehåll, utan för att det är det yttersta tecknet på att en era är över. Den långa tid då Socialdemokraterna dominerade svensk politik är över. Från och med i dag är Socialdemokraterna verkligen ett parti bland andra, som går till val i koalition och med kompromisser.

Två opinionsmätningar styrker intrycken. I Aftonbladets/United Minds mätning får Socialdemokraterna det lägsta stödet någonsin: 27,3 procent. Det vore förstås ett bra resultat för vilket annat parti som helst, men för en socialdemokrati som i decennier snarast legat mellan 40 och 50 procent är det lågt. Alltså: S är nu ett parti bland andra. Moderaterna är två procentenheter större.

I Skop får Socialdemokraterna 30,0 procent. Och även här är Moderaterna större.

Det blåser tydlig alliansvind i opinionen. Alla mätinstitut får nu samma resultat: Alliansen leder, Moderaterna är största parti.

Dagens valmanifest får svårt att påverka den trenden. Men det är ett historiskt dokument ändå.

Arkiv