Annons

Ledarbloggen

Claes Arvidsson

Claes Arvidsson

Demokrati i Putinland. Häromdagen rapporterade Kalle Knivilä på sin blogg om hur premiärminister Putin ser på demonstrationsfriheten. En batong i skallen var det som utlovades. Och han håller sitt löfte.

Den 31:a i varje månad med 31 dagar genomförs demonstrationer i Ryssland för demokrati och yttrandefrihet (i paragraf 31 i den ryska konstitutionen garanteras medborgarnas mötesfrihet). I dag i Moskva slogs manifestationen som vanligt ned av polis och säkerhetsstyrkor. Ett 70-tal demonstranter greps.

På hemmaplan undrar jag var Alliansen har i skallen.

Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter har frågat riksdagspartierna hur de vill göra med demokratibiståndet till Ryssland (stöd som förmedlas till bland annat människorättsorganisationer, oberoende journalister och enskilda organisationer inom det civila samhället).

Tyvärr är de rödgröna, ja i alla fall S och MP (V vet inte) mer positiva än allianspartierna till att öka biståndet. 2004-2006 uppgick det till 100 miljoner årligen, sänktes sedan till 10 miljoner och ligger nu på 38 miljoner.

Arkiv