Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

I förra veckan meddelade Alliansen att de vill sänka restaurangmomsen från 25 till 12 procent nästa mandatperiod, om det ekonomiska läget så tillåter. Hotell- och restaurangfackets ordförande Ella Niia var kritisk.

– Det finns inget som stöder slutsatsen att det blir fler jobb, sade hon och hänvisade till forskning om sänkt arbetsgivaravgift för unga. Varför hon pratade om arbetsgivaravgifter när ämnet var moms är oklart.

I dag föreslog De rödgröna sänkt restaurangmoms i sitt manifest. Niias kommentar?

”Det finns en logik i att det är samma skattesats när du slår dig ner på en restaurang och äter som när du köper med dig maten hem. Därför har vi länge sagt att vi tycker att skattesatserna ska harmoniseras.”

Well. Länge och länge. Ni var rätt negativa förra veckan…

Nå. För skams skull upprepar Ella Niia att sänkt moms inte säkert leder till fler jobb. Däremot tror hon att det kan ”få en effekt på svartarbetet inom branschen”.

Åhå. Hur då, om man får fråga?

Arkiv