Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

För några veckor sedan skrev jag några rader om det här med ”vaskning” här på ledarbloggen. Nu nås jag, via Aftonbladet, av nyheten att det under Stockholmsveckan i Visby inte bara har skett vaskning av champagne, utan också så kallad hamburger-dumpning. Det vill säga att man beställer 50 burgare och sedan slänger 49 av dem.

Hmmm. Det låter misstänkt likt ett av de sisådär 300 vaskningsskämten jag hört under de gångna veckorna. I artikeln ringer man alltså upp en alkoholhandläggare, Jörgen Wiss, talar om för honom vad vaskning är och baserar sedan artikeln på hans synpunkter på fenomenet. Synpunkter som sammanfaller med vad ungefär varje vettig människa tycker om vaskning, nämligen att det är omoget och idiotiskt.

Wiss berättar i sin tur för Aftonbladet att han, flera gånger faktiskt, har hört talas om den så kallade hamburger-dumpningen. Vilket Bladet genast slår upp som den ”nya trenden”.

Nu undrar jag så här. Finns vaskning? Finns hamburger-dumpning? Eller har vi en urban myth av rang i knät? Är alltihop en enda stor klintbergare? Eller talar vi om en engångsföreteelse där nån unge med lite för mycket Jackass-mentalitet gjort nåt knäppt och startat ett rykte om vad bratsen i gemen gör nuförtiden?

Dela gärna med er av era nära vasken-upplevelser till mig, så reder vi ut det här gemensamt. Jag vill verkligen veta. För om vasking och hamburger-dumpning verkligen finns och är ett utbrett fenomen måste jag nog överväga någon form av depression eller landsflykt.

Arkiv