Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Apropå min bloggpost igår om den rödgröna utrikespolitiken får jag ett mejl från en läsare som, då uppgörelsens innehåll var på tapeten, mejlade samtliga av de rödgröna partierna och frågade vad de egentligen menade eftersom buden och tolkningarna av uppgörelsedokumentet lät så olika från olika håll.

Intressant nog fick han nästan ett mer sammanhållet budskap från respektive partis brevsvarare än vad vi normalt får när vi tar del av partiledarnas och talespersonernas versioner.

Miljöpartiet svarade kort och koncist:

”Hej, och tack för ditt mejl.

Vi kommer arbeta för att USA:s militärbaser utanför landets gränser läggs ner.”

Vänsterpartiet svarade med fler ord, men ungefär samma innebörd:

”Hej,

Tack för ditt brev till Vänsterpartiet.

Delar av den rödgröna överenskommelsen ”Sveriges relationer med världens länder” har ett stort fokus på frågan om nedrustning – en fråga som berör alla tre rödgröna partier djupt. Detta gäller förstås bland annat diskussionen om Nordamerika som finns med i överenskommelsen, men inte bara den delen.


I överenskommelsen menas både militärbaser med och utan kärnvapen. Men som sagt, dock gäller det inte bara Nordamerikanska, men det är under den rubriken som just den diskussionen förs då USA idag är den enda kvarvarande militära supermakten och därför måste ta ledningen i det internationella nedrustningsarbetet (sid 20 i överenskommelsen). ”

Socialdemokraterna luddar till det något, även om de inte är lika oklara i sina brevsvar som när Mona Sahlin besvarar frågor om saken…

”Hej,

Tack för ditt mejl.

Det är rätt att det finns en överenskommelse mellan socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet med krav på insatser för nedrustning av kärnvapen i världen. Krav på avveckling av kärnvapen och militärbaser utan FN-mandat är riktat till USA då det är den enda stormakten.

Jag bilägger hela rapporten i en länk nedan.”

Frågan är varför Mona Sahlin och Urban Ahlin fortsätter att säga att överenskommelsen bara handlar om kärnvapen. Det står inte så i dokumentet och MP och V är uppenbart inte av den uppfattningen. Inte ens Socialdemokraternas brevsvarare verkar helt på det klara med vilket som gäller.

Och jag som alltid har trott att själva innebörden i ordet överenskommelse är att man måste vara överens…

Arkiv