Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

TT meddelar att den utredning om socialförsäkringssystemen som tillsattes i våras nu är försedd med en parlamentarisk kommitté.

Redan förut har ordföranden, Moderaternas Ulf Kristersson, varit känd. Nu får han sällskap av ledamöterna Gunnar Axén (M), Anna König Jerlmyr (M), Erik Ullenhag (FP), Fredrick Federley (C), Emma Henriksson (KD), Sonia Karlsson (S), Stefan Löfven (S), Matilda Ernkrans (S), Gunvor G Ericson (MP) och LiseLotte Olsson (V) samt av huvudsekreteraren Irene Wennemo, tidigare på LO.

Utredningen har suttit långt inne, givet att regeringen faktiskt utlovade en sådan i förra valrörelsen, men nu är den i gång. Väntan på översikten av våra trygghetssystem, resonemangen kring möjlig samordning och andra – nåja – högtflygande planer blir emellertid lång. Först i maj 2013 ska uppdraget redovisas.

Förvisso inte överdrivet lång tid givet det komplicerade ämnet, men man kan säga att det ändå är tur att en del förändringar gjorts redan under mandatperioden. Utan dem hade det blivit en strapats för socialförsäkringarna fram till 2013.

Nu finns det nytänkta ramar att bygga på, färdiga skelett att finjustera och modeller att utvärdera. Men, lätt blir det säkert inte. Ett lycka till är på sin plats.

Arkiv