Annons

Ledarbloggen

Claes Arvidsson

Claes Arvidsson

Ta av dig kläderna så att jag kan se om du passar för jobbet. Den uppmaningen fick en kvinnlig sökande av en albansk minister. Tråkigt nog för minister Pango filmades episoden och han fick omedelbart avsked när den offentliggjordes.

Pango stämde dock den tv-station som hade sänt inslaget och rätten ger honom rätt (och 400 000 euro i skadestånd). Domskälet är att tv-stationen hade fått tag på videon på ett olagligt sätt.

Ett annat färskt exempel på att pressfriheten inte alla gånger är vad den borde vara i det nya Europa är att Rumäniens försvarsråd utpekat medierna som ett nationellt säkerhetshot – vid sidan av terrorism, korruption och organiserad brottslighet. Skälet är att medierna genomför kampanjer som smutskastar statliga institutioner och sprider falsk information.

Vägen är knagglig, men i jämförelse med pressofriheten under kommunismen är den rena autostradan.

Arkiv