Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

Utrikesminister Carl Bildt får hård kritik i en debattartikel i Wall Street Journal i dag. Inte för gamla styrelseposter och annat som hetsar upp svenska debattörer – utan för att han antas vara en bromskloss när det gäller sanktioner mot Iran. Artikeln, skriven av Emanuele Ottolenghi vid The Foundation for Defense of Democracies, benar land för land upp varför EU har så svårt att komma till handling när det gäller kraftåtgärder mot Iran.

Översatt i all hast:

Slutligen, Sverige. Dess ekonomiska engagemang inne i Iran må vara blygsamt, men att döma av källor i diplomatkretsar tycks Sveriges utrikesminister Carl Bildt fortfarande vara sur över att inte ha blivit utsedd till att bli EU:s utrikespolitiska chef. EU-diplomater säger att Bildt har sinkat processen av ren trots. Det är också värt att notera att Sverige, under sitt EU-ordförandeskap, vägrade att skriva under på ens den mildaste sanktion när Iran arresterade personal på Storbritanniens ambassad i Teheran. Sveriges ambassadör var också en av den blott handfull västliga diplomater som iddes närvara vid installationen av Mahmoud Ahmadinejad förra året. Och trots Sveriges generella stöd till FN på snart sagt varje annan fråga, har Bildt faktiskt kritiserat de senaste FN-sanktionerna mot Iran.

Arkiv