Annons

Ledarbloggen

Claes Arvidsson

Claes Arvidsson

Av två dåliga alternativ att hantera den anti-israeliska manifestationen Ship to Gaza valde den israeliska regeringen ett tredje och ännu sämre. Ett tiotal döda, fler skadade. Visserligen råder det fortfarande oklarhet om exakt vad som gick fel när israeliska kommandosoldater bordade ett av skeppen, till exempel om fredsaktivisterna mötte räden med våld i stället för att låta sig ledsagas till Israel.

Ändå är det inträffade helt oacceptabelt, rätt och slätt fel. Får bara inte hända. Saken blir definitivt inte bättre om bordningen ägde rum på internationellt vatten.

För Israel var Ship to Gaza en given propagandaförlust. Om man hade tagit in fartygen till israelisk hamn och sedan låtit transportera förnödenheterna med lastbil till Gaza, hade mediefokus bara legat på den första delen. Om man hade släppt fram skeppen hade Hamas gjort det till propaganda för mer av hårda tag.

Nu strömmar den internationella kritiken och fördömandena in. Premiärminister Benjamin Netanyahu har mycket att förklara. Hamas för sin del uppmanar till uppror.

Arkiv