Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Sydsvenskan är den dagstidning i Sverige som är tveklöst bäst på att bevaka Sverigedemokraterna. Det bevisades i den samling SD-artiklar som Niklas Orrenius nyligen gav ut i pocketformat, men även så i en artikel från häromdagen, där SD:s flört med irakiska kaldéer i Södertälje skildras.

I artikeln får vi följa SD:s kandidat Nader Helawi, som är ute och visar upp ”avskräckande” bilder på homosexuella par för Södertäljebor.

”– Vill ni ha det så här? frågar Nader Helawi dem han möter.

– I så fall, fortsätt rösta på Socialdemokraterna. Annars rösta SD.”

Enligt Helawi fungerar bilderna utmärkt och har ”hjälpt honom att värva massor med anhängare till SD”. Han berättar vidare att:

”– Snart får Sverigedemokraterna sin förste muslimske medlem här i Södertälje. Han såg den här bilden och sa vilken äcklig bild!”

Det är svårt när udda sängkamrater ska samsas, säger artikelrubriken. Och att så är fallet framgår tydligt. Internt är partiledningens flört med kaldéerna allt annat än okontroversiell. ”SD-bloggar och partiforumet Ungsvensk på nätet kokar av upprörda inlägg som ifrågasätter att Nader Helawi och hans kaldeiska vänner är tillräckligt assimilerade. De är ju araber, påpekar flera SD-sympatisörer.”

Partiledningen tar kandidaterna i Södertälje i försvar och förklarar att de är ”urtypen för det som vår politik eftersträvar”, nämligen väl assimilerade och självförsörjande invandrare. Hur assimilerat det är att skaffa röster genom att hota med bilder på män som pussas tar SD-toppen däremot inte upp, kanske för att man jagar så många olika sängkamrater nuförtiden…

Häromdagen twittrade SD-ledaren Jimmie Åkesson en spellista på Spotify, kanhända inspirerad av Göran Hägglund som nyligen gjort detsamma.

Man kan konstatera att ”Akezon”-listans utländska inslag är förbluffande få givet att listan är skapad av en ung man i 30-årsåldern, men å andra sidan tillhör det förmodligen arbetsbeskrivningen för en som leder Sverigedemokraterna att betona Sverige även i valet av förströelser som musik.

Håll i hatten, twittrade Åkesson och lät Manowar och Bruce Springsteen samsas med Sven-Bertil Taube, Kicki Danielsson och Grymlings. Fast… Hatten satt kvar. Det var ju så helgjutet! Om så en satiriker skulle hitta på en Åkessonsk spellista hade den sett ut precis så här. Det var så perfekt att man nästan undrade om han skojade.

SD:s raggarstråt är numera så brett och populistiskt att det krävs många sovrum för att rymma alla de grupper man har föresatt sig att locka. Ena dagen hävdar partistyrelsen att de inte sett något mer assimilerat än den homo-hatande kaldéern i Södertälje, andra dagen dyker partitopparna upp på gayklubben Patricia och bjuder frikostigt den stockholmska gaypubliken på drinkar i baren.

För någon dryg månad sedan sedan hävdade Jimmie Åkesson i en debattartikel att SD var ett naturligt val för homosexuella hbt-personer. Nader Helawi nämner inte den saken i artikeln i Sydsvenskan. Kanske missade han det utspelet.

Eller så har någon lovat honom att SD är det självklara valet för homofobiska kaldéer. Just då nämndes kanske inte att SD är precis lika självklart för Grymlingsfans och schlagerbögar.

Arkiv