Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

Det verkar som om det är dags för Johan Lundberg och de andra på Axess att knalla ner till Mejan. Där har Kungliga Konsthögskolan examensutställning, och att döma av objekten har Axess idoga debatterande om den figurativa konsten slagit igenom. Var och varannan nyutexaminerad magister ställer ut figurativt måleri. Eller ett par stycken i alla fall.

Men den som anknyter mest till traditionen ställer inte ut måleri. Nej, Cajsa von Zeipel gör hela entréhallen och de där stående gamla grekiska statyerna till en helt integrerad fond för sin monumentala skulptur ”Sekunder i extas”.

Verket, i frigolit och glasfiber men kritvitt som klassikerna runt omkring, är åtta meter högt och utgörs av en slank kvinnokropp som slänger ut sitt ben och roterar runt en stång, upp och ned. Som det står i katalogen är tanken att ”blanda den klassiska skulpturens uttryck med ungdomskulturens estetik”.

En nyutexaminerad Mejanmagisters skulptur, i direkt dialog med Nike från Samothrake. Det måste ju vara Johan Lundberg och Axessgängets våta dröm.

Men, kanske var det inte just upphängda roterande strippor som Johan Lundberg tänkte sig…


Foto: Oscar Furbacken

Arkiv